Γιατί ερωτευόομαστε άτομα που αντιπαθούμε;

Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει, όμως, ακόμα και αν δεν μας έχει συμβεί σίγουρα γνωρίζουμε τέτοιες περιπτώσεις: Δυο άνθρωποι αντιπαθούν θανάσιμα ο ένας τον άλλο, ανταλλάζουν προσβολές, κακίες και ειρωνικά σχόλια, σχεδόν δεν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο και, τελικά, με κάποιον μυστηριώδη τρόπο, καταλήγουν να ερωτεύονται ο ένας τον άλλο.

Κλασικό παράδειγμα είναι το ζευγάρι της Μαρίνας Κουντουράτου και του Κωνσταντίνου Μαρκορά στους “Δυο ξένους”, το οποίο φυσικά αποτελεί μόνο ένα από τα εκατοντάδες ζευγάρια που κατάφεραν να μετατρέψουν την απέχθεια σε έρωτα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Και όμως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη μυθοπλασία, αλλά και στην πραγματική ζωή.

Παράξενο; Ίσως. Ασυνήθιστο; Καθόλου. Πώς εξηγείται όμως αυτή η στροφή 180 μοιρών στα συναισθήματα των ανθρώπων; Πώς είναι δυνατόν εκεί που σχεδόν μισείς κάποιον να αλλάζουν τα συναισθήματα σου τόσο πολύ που να καταλήγεις παράφορα ερωτευμένος μαζί του; Είναι δυνατόν ο ανθρώπινος εγκέφαλος να είναι τόσο παρανοϊκός; Ναι, θα έλεγε κάποιος, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή και δεν σχετίζεται με την παράνοια.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτό οφείλεται σε ένα φαινόμενο που λέγεται “αντοχή στην επίδραση”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο περισσότερο ανέχεσαι μια συμπεριφορά, θετική ή αρνητική, τόσο πιο έντονη γίνεται. Όταν λοιπόν μεταξύ δυο ανθρώπων υπάρχει διαρκής επιθετική συμπεριφορά με προσβολές και επιθετικές κουβέντες, σιγά-σιγά αυτό αρχίζει να γίνεται διεγερτικό. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρια είναι οτι ο μίσος απέχει ελάχιστα από την αγάπη, αφού η νοητή γραμμή που τα χωρίζει είναι τόσο λεπτή που μερικές φορές δεν διακρίνεται. Η ένταση που προκαλεί το πάθος είναι ανάλογη της έντασης που δημιουργή το μίσος, ανεξάρτητα από το οτι τα συναισθήματα στην περίπτωση του πάθους είναι κατά κύριο λόγο θετικά, ενώ όταν μισούμε κάποιον γίνονται αρνητικά.

Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο που εξετάζουμε σήμερα, διότι φαίνεται οτι αυτή η ένταση των συναισθημάτων που προκαλεί η αυξημένη απέχθεια που ίσως αισθανόμαστε για κάποιο άτομο, για πολλούς ανθρώπους είναι συνώνυμη του πάθους. Ειδικά αν είστε άτομο που αποφεύγει να αγαπήσει και να δεσμευθεί με τον παραδοσιακό μονογαμικό τρόπο, αυτή η ένταση μπορεί να αποτελέσει σε πολλές περιπτώσεις την τέλεια διέξοδο από την αγάπη, καθώς οδηγεί στο πάθος, το οποίο για τέτοιου είδους ανθρώπους είναι πολύ προτιμότερο από το να αγαπήσουν.

Με άλλα λόγια η σχέση οργής που μπορεί να έχει κανείς με ένα άτομο του αντίθετου φύλλου πολλές φορές του προσφέρει συγκινήσεις και εμπειρίες που σε ένταση συγκρίνονται με αυτές που προσφέρει η έντονη ερωτική σχέση. Κάπως έτσι εξηγείται το γιατί η μεγάλη αντιπάθεια σε αρκετές περιπτώσεις μετατρέπεται σε έρωτα. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα αντιληφθείτε οτι νιώθετε μεγάλη απέχθεια για κάποιον ή κάποια, σκεφτείτε. Μήπως κάτω από το μίσος κρύβεται η γέννηση ενός έρωτα; Αν όχι, δεν πειράζει. Αν όμως η απάντ


There is no ads to display, Please add some